STRINGFEST Kecskemét, 2023. április 24-29.

Szimfonikus és kamarakoncertek, valamint Cselló Mesterkurzus Onczay Csabával, Onczay Zoltánnal és a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar művészeivel

KONCERTEK  

Április 24. 19:00 Nyitókoncert – Hírös Agóra, Színházterem

 • Műsor:
  Barber: Serenade
  Joseph Haydn: D-dúr Csellóverseny
  ***
  Antonio Vivaldi: Concerto 2 csellóra
  Antonin Dvorak: Vonósszerenád

  Közreműködik: Kecskeméti Szimfonikus Zenekar Karmester: Hollókői Huba, Onczay Zoltán (cselló), Sipos Gábor Gergő (cselló)

Április 26. 19:00 Kamaraest – Barátok temploma
Bach, Bartók, Kodály

 • Műsor:
  Bartók: Duók 
  Fekete Gyula: Duo Antico
  Lendvay Kamilló: Öt rövid kis darab
  Kodály: Intermezzo
  Kodály: Duó
  Közreműködik: DuOncelly (Onczay Csaba, Onczay Zoltán), Nyári Gábor (brácsa), Sipos Gábor Gergő (cselló), Hollókői Huba (hegedű)

Április 28. 19:00 CsakCselló – Hírös Agóra, Kodály terem

 • Csellóművek és többcsellós átiratok a kurzus résztvevőivel

Április 29. 15:00 Zárókoncert – Hírös Agóra, Kodály terem

 • Fellépnek a kurzus résztvevői

Jegyek: https://hirosagora.hu/

STRINGFEST

CSELLÓ MESTERKURZUS

Április 24-29, Hírös Agóra Kodály terem, Kamaraterem

A kurzus tanárai:
Onczay Csaba Kossuth- és Liszt-díjas, Érdemes Művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Professzor Emeritusa, gordonkaművész
Onczay Zoltán Artisjus-díjas gordonkaművész, a MÁV Szimfonikus Zenekar és a Madrid Soloists szólócsellistája

Fókuszban:

 • Bach szólószvitjei
 • Kodály cselló művei: Szólószonáta Op.8, Szonáta Op.4
 • Modern magyar csellóirodalom (pl. Vajda János, Lendvay Kamilló, Szokolay Sándor, Madarász Iván, Bella Máté, Balogh Máté, Fekete Gyula stb.)
 • Zeneművek barokktól a modernig, klasszikustól a brazil tangóig
 • Zenekari állások próbajátékra Haydntól Bartókig
 • Felvételik és vizsga programok előkészítése

Témák:

 • Zeneakadémiai felvételihez, versenyanyagokhoz, diplomakoncertekhez szakmai segítség
 • Felkészítés az októberi várpalotai Popper David Nemzetközi Csellóversenyre
 • A modern csellótechnika (etűdök, technikai gyakorlatok, nemzetközi csellóiskolák összehasonlítása)
 • Egyéni órák
 • Csellóegyüttes

Részvételi díj (napi 1 cselló óra, többcsellós próbák, személyes konzultáció, koncertbelépők): 65.000, – Forint

Részvételi díj + szállás (1 ágy kétágyas szobákban, 5 éjszaka reggelivel): 130.000, – Forint

Jelentkezési határidő: 2023. április 7.

Jelentkezés és további információ: info@kecskemetiszimfonikusok.hu

Onczay Csabát 1993-ban hazai és nemzetközi előadóművészi sikereinek elismeréseként Kossuth-díjjal tüntették ki. Kodály Szólószonátájának kimagasló interpretálásáért 1976-ban Liszt-díjjal, művészi és előadói munkásságáért 1986-ban Érdemes Művész, 2004-ben Bartók-Pásztory díjjal jutalmazták, 2008-ban Pro Artibus Artisjus éremmel ismerték el munkásságát a kortárs magyar zene külföldi terjesztéséért, valamint többször is megkapta az Artisjus előadóművészi díját. A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja.

1971 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, 2017-től professzor emeritus. Vendégprofesszor volt a Freiburg University of Music-ban, az Oberlin Conservatory-ban és a Jacobs School of Music in Indiana University-n Bloomingtonban. 2005-től állandó vendégprofesszora az Indiana University Nyári Vonós Akadémiájának. 1978 óta rendszeresen tart mesterkurzusokat a világban. Szólistaként és kamarazenészként is rendszeresen koncertezik Európában, Amerikában és a Távol-Keleten.

Számos rádió- és TV-felvétele mellett CD-re vette C.P.E. Bach, Schumann, Lalo, Villa Lobos, Dohnányi műveit, Beethoven összes szonátáját, Bach szólószvitjeit és számos cselló és kamaradarabot is. Több magyar zeneszerző (többek között: Gyöngyösi Levente, Kocsár Miklós, Lendvay Kamilló, Szokolay Sándor) is írta és ajánlotta számára műveit, számos kortárs mű magyarországi bemutatása fűződik nevéhez.

Onczay Zoltán Artisjus díjas gordonkaművész. Budapesten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott, majd Berlinben az UdK Egyetemen Hindemith-ösztöndíjasként szólista diplomát szerzett. Nemzetközi kurzusokon professzorai voltak Tsuyoshi Tsutsumi, Thomas Demenga, Starker János.

Díjai közül kiemelkedik a Fischer Annie, a Hindemith és a Flesch Károly ösztöndíjak. A Semmeringi Nyári Akadémián Wiener-Klassik és Kodály díjat nyert, valamint díjazott volt az European Music for Youth nemzetközi versenyen Oslóban.

A Claudio Abbado által vezetett Gustav Mahler Nemzetközi Ifjúsági Zenekarnak három évig volt szóló csellistája, ahol többek között együtt dolgozott Pierre Boulez, Seiji Ozawa, Mariss Jansons, Kent Nagano, Anne Sophie Mutter, Yo-Yo Ma művészekkel, hangversenyezett Európa valamennyi nagyvárosában, Amerikában és Dél-Amerikában.

2004-2015 között a Mannheimi Kamarazenekar első csellistája, illetve a “Turmsaal” koncertsorozat művészeti vezetője volt. A MÁV Szimfonikus Zenekar és a Madrid Soloists szólamvezetője. Alapító tagja a Fejes Művészeti Akadémiának, és a bécsi Morphing Music-nak. Vendég szóló csellistája a TFO Festival Zenekarnak Dél-Koreában, és rendszeresen játszik az MPO zenekarban Malajziában. Japánban évek óta szerepel a Kobayashi Kenicsiro által vezetett nyári fesztiválon. Számos komponista írt már számára csellóművet. Az idei évben Olaszország, Németország, Finnország mellett Szingapúrban és Kínában is fog koncertezni, tanítani.

Onczay Zoltán